Scrum’ı ve Agile Metodolojisini Anlamak ve PSM1 Sınavına Çalışma Rehberi

Scrum kavramı Ken Schwaber ve Jeff Sutherland tarafından Agile Manifestosunun üzerinde bir framework olarak yerleştirilmiştir. Bu iki kurucu daha sonra ayrı ayrı Scrum.org ve ScrumAlliance.com olmak üzere Scrum’ın sertifikasyonları sağlayan iki farklı platform oluşturmuşlardır.

Aşağıda belirteceğim çalışma yöntemi hem Professional Scrum Master 1 (Scrum.org) hem de Certified ScrumMaster (ScrumAlliance) sınavları için geçerlidir. Bu sınavların süreçleri ve Scrum üzerinde daha da konuşacağım video serisi hazırlamayı ya da blog eğitim makale serisi yazmayı düşünüyorum ama şu an okumakta olduğunuz blog bu sınavlara çalışma yollarını anlatmaktadır.

1.Adım (Agile Manifesto ve Scrum Guide)

https://agilemanifesto.org/ Adresinden öncelikle 12 maddelik Agile Manifestosunun birkaç defa okunması konsepti bilmesek dahi yararlı olacaktır.

Ardından https://scrumguides.org/ adresinden birçok Scrum Guide’ın çevirisini bulabileceğiniz yaklaşık 20 sayfalık Scrum Guide sizin bu sınavda ana referansınız olacaktır.  

Başlıca kullanacağımız iki dil aşağıdadır.

EN – https://scrumguides.org/docs/scrumguide/v2017/2017-Scrum-Guide-US.pdf#zoom=100

TR – https://scrumguides.org/docs/scrumguide/v2017/2017-Scrum-Guide-Turkish.pdf

Eğer Agile ve Scrum kavramlarına hakim değilseniz, diliniz ne kadar kuvvetli olursa olsun benim tavsiyem en az bir kere Türkçe Scrum Rehberinin okunmasıdır. Daha sonra birkaç defa İngilizce metnin okunması halinde konsepte ve sorulara hazır konuma geleceksiniz.

Bu arada extra okunmasını tavsiye ettiğim Scrum Primer makalesi görsellerle zenginleştirilmiş bir guide olarak tanımlanabilir. Onun linki ise:

https://scrumprimer.org/

2.Adım (Görsel Hafızanızı kullanın)

Scrum bir süreç bütünüdür. Bu bütünü görmek için YouTube ve ScrumAlliange tarafından hazırlanmış videolar izleyin, aynı videoları birçok kere izlemek sizin yaranıza olacaktır.

ScrumAlliange Eğitim Videoları:

https://www.scrumalliance.org/learn-about-scrum/scrum-elearning-series/scrum-events

Scrum.org görselliştirme konusunda eksik kalsa da kendisinin hazırlamış olduğu video ve makale serisi 2.Adımda size büyük yarar sağlayacaktır.

Scrum.org Learning Pathway:https://www.scrum.org/pathway/scrum-master

3.Adım (Scrum.org mock exam)

Scrum.org’un hazırlamış olduğu 30 soruluk kısa bir sınav(assignment) size öğrendiklerinizi test etme imkanı sunuyor. Burada yapacağınız yanlışlar sizin moralinizi bozmasın, yanlışlarınızı internetten araştırarak çeşitli forumlardan nedenini detaylıca öğrenebilirsiniz. Bu testten 30’da 30 yapmadan bir sonraki adıma geçmeyin.

4.Adım (Gündelik hayata uyarlama)

Sınav bildiğiniz üzere 60 dakika ve 80 sorudan oluşuyor. Bu demek oluyor ki her soru için 45 saniyeniz var ve bu düşünme sürenizi çok etkin kullanmanızı gerektiriyor. Sorular karşısında hızlı ve doğru cevaplar vermek için 1 ve 2.Adımlarda tavsiye ettiklerimin ötesinde bolca soru çözmek gerekiyor.

  • Andoid ve IOS Scrum test applerini indirin
  • Mikhail Lapshin tarafından hazırlanan sorulara önce training sonra exam modunda tek tek çözün.

Link: http://mlapshin.com/index.php/scrum-quizzes/

5.Adım (Sınav öncesi hazırlanma)

Her gün bir saat kendinizi bu işe ayırdığınızda 1 aylık çalışma süresi bence yeterli olacaktır. Bu süreyi geçmeniz sizde motivasyon kaybı olabilir. Sınav esnasında eskiden çözdüğünüz 80 sorudan yaklaşık 30-40 soru tekrar karşınıza çıkacaktır, bu nedenle rahat olmanız bu soruları zaten gördüğünüz ve üzerinden çokça geçtiğinizi düşünün. Sınav esnasında ben telefonumun uygulama store’una “Timer Loop” yazıp 80 set 45 saniye timer kurdum sınav esnasında bildiğim soruları yaklaşık 5 saniyede geçip diğer takıldığım sorulara timer üzerinden kaçıncı sorudaysam o soruya kaç saniye veya kaç set kaldığını takip edebildim. Ayrıca yanımda takıldığım soruları işaretlemem için kağıt kalemde almayı ihmal etmedim. Bu şekilde iyi bir not aldım ve bu süreci sizlere anlatma gereksinimi duydum. Umarım iyi skorlar alırsınız ve bu süreçte bu makale size yardımcı olur.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *